Home News (Română) Premiile European Green Capital 2022 și European Green Leaf 2021

(Română) Premiile European Green Capital 2022 și European Green Leaf 2021

7 min read
0
688
Premiile European Green Capital 2022 și European Green Leaf 2021

Sorry, this entry is only available in Română. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Crește interesul în domeniul “transformării în verde”: un număr record de aplicanți la premiile acordate orașelor verzi. Municipalitățile din Europa, din ce în ce mai multe, aleg sustenabilitatea. 36 de orașe din 18 țări europene au intrat în competiție pentru premiile European Green Capital 2022 și European Green Leaf. De la înființarea premiilor acum 13 ani, acestă ediție a adunat cel mai mare număr de participanți.

Premiul se decernează orașelor și cetățenilor care răspund cu succes provocărilor aduse de schimbările de climat și de mediu din aglomerațiile urbane. Anul acesta și-au anunțat participarea pretendenți din toata Europa, în special țări din est și sud. O mare parte sunt novici, 23 de municipalități din 36 intrând pentru prima oară în competiție.

Karmenu Vella, Comisarul European pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit a declarat:
“Suntem într-o criză ecologică și climaterică. Orașele sunt în prima linie a schimbărilor climaterice și degradarea naturii, și în prima linie în eforturile pentru îmbunătățirea situației. De aceea mă simt încurajat de numărul record de participanți anul acesta la premiile “European Green Capital 2022” și “European Green Leaf 2021 Awards”. Orașele europene încep să conștientizeze că înverzirea pe o parte oferă o mai bună calitate a vieții cotidiene, pe de altă parte le protejează investițiile de riscurile de mediu. Dar titlul implică și o responsabilitate mare – o responsabilitate pe care rețeaua noastră de câștigători își asumă într-un mod foarte serios. Un oraș câștigător rămâne pentru totdeauna un ambasador la nivel global al modului în care problemele mediului sunt tratate în Europa. Metropole din toată lumea învață de la orașele Europene, pionieri în această perioadă de tranziție (climaterică – nr.).”

Cele 18 orașe competitoare pentru premiul “European Green Capital 2022” sunt: Belgrad (Serbia); Budapesta (Ungaria); Dijon (Franța); Gdańsk (Polonia); Grenoble (Franța); Katowice (Polonia); Kraków (Polonia); Lyon (Franța); Maribor (Slovenia); Murcia (Spania); Parma (Italia); Pécs (Ungaria); Perugia (Italia); Poznań (Polonia); Sofia (Bulgaria); Tallinn (Estonia); Turin (Italia); și Zagreb (Croația).

Cele 18 municipalități participante pentru “European Green Leaf 2021” sunt: Avignon (Franța); Bistrița (România); Carballo (Spania); Çiftlikköy (Turcia); Coswig (Germania); Elsinore (Danemarca); Gabrovo (Bulgaria); Kemi (Finlanda); Lappeenranta (Finlanda); Nyborg (Danemarca); Oliveira do Hospital (Portugalia); Riba-Roja de Túria (Spania); Ringkøbing-Skjern (Danemarca); Sombor (Serbia); Tauragė (Lituania); Valmiera (Letonia); Viana do Castelo (Portugalia); Vichy (Franța).

Ce urmează?
O comisie formată din 12 specialiști independenți va face o analiză tehnică a candidaturilor pentru a întocmi o listă restrânsă de participanți, finaliștii competiției. În vederea acordării premiului “European Green Capital”, comisia va analiza caietele în funcție a 12 indicatori de mediu:

 • atenuarea schimbărilor climaterice
 • adaptarea la schimbările climaterice
 • sustenabilitatea transportului urban
 • folosirea sustenabilă a terenurilor
 • biodiversitate și natură
 • calitatea aerului
 • nivelul de poluare fonică
 • managementul deșeurilor
 • managemetul apei
 • gradul de înverzire și inovațiile eco
 • performanța energetică
 • și administrație

Premiile European Green Capital 2022 și European Green Leaf 2021

Pentru decernarea “European Green Leaf Award” se vor lua în considerare șase criterii din domeniul mediului:

 • schimbarea climaterică și performanța energetică
 • calitatea aerului și zgomotul urban
 • mobilitatea urbană sustenabilă
 • natura, biodiversitatea și exploatarea sustenabilă a terenurilor
 • deșeuri și reciclare
 • și apa

Finaliștii din ambele competiții vor fi anuntați în primăvara anului 2020, după care vor fi invitați să-și prezinte conceptele în fața unui juriu internațional. Juriul va evalua implicarea administrației în dezvoltarea urbană sustenabilă, capacitatea lor de a deveni un model pentru alte aglomerații urbane, precum și strategia de comunicare și colaborare cu cetățenii. Câștigătorii vor fi anunțați la ceremonia de premiere din iunie 2020, ce se va desfășura la Lisabona, capitala European Green în anul 2020.

Load More In News